marți, 9 mai 2017

9 MAI

Buna dimineata,dragilor !
O dimineata racoroasa cu putin vant,cu cer acoperit si 13 grade…
Cam frigut pentru aceasta perioada,nu-i asa??
Aseara,aici,in sud de Moldova,a plouat,mult dar in scurt timp…linistit fara piatra si vijelii… e bine,mai ales ca trebuie apa,ploaie,fiindca daca ploaua in Mai ,spun batranii…vom avea malai !
Astazi,sarbatorim 140 de ani de la Razboiul de INDEPENDENTA A ROMANIEI !
Pe 9 MAI 1877,Romania isi proclama INDEPENDENTA absoluta in plenul Parlamentului.
Mihail Kogalniceanu a declarat oficial;”Suntem Independenti,suntem natiune de sine statoare”> !
A doua zi actul a fost semnat de Regele Carol I.
Romania,intra la solicitarea Rusiei in razboi impotriva Imperiului Otoman
Independenta Romaniei a fost recunoscuta si de Marile OPuteri pe 13 iulie 1878 in cadrul Conferintei fr Pace de la Berlin.
Atunci in componenta Romaniei au intrat:Dobrogea,Portul Constanta,Insula serpilor,Delta Dunarii,iar Rusia ,spre nemultumirea Regelui,a ocupat sudul Basarabiei…jud.Cahul,Bolgrad si Ismail.
Principele Carol I a fost profund nemulțumit de impunerea acestor cedări, care contraveneau în mod flagrant cu tratatul ruso-român de pe 4 aprilie 1877. Otto von Bismarck a reușit să-l convingă însă pe principe să accepte acest aranjament, care oferea noi oportunități României din punct de vedere economic datorită accesului la Marea Neagră și controlului asupra traficului pe Dunăre.
Pe 8 octombrie 1878, armata română avea să-și facă intrarea triumfală în București pe Podul Mogoşoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.
În discursul său din 9 mai 1877 din faţa Parlamentului, Mihail Kogălniceanu a arătat că Guvernul român consideră că ţara a renunţat la suzeranitatea otomană. În anul care a urmat, Kogălniceanu a depus eforturi pentru a obţine recunoaşterea independenţei de către toate statele europene şi a afirmat că politicile guvernului său se centrează pe „transformarea cât mai rapidă a agenţiilor diplomatice şi consulatelor străine din Bucureşti în legaţii”.
Independenţa României şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute prin Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).
Câștigarea Independenței României nu ar fi fost posibilă fără jertfa miilor de soldați români în bătalii ca cele de la Grivița, Smârdan sau Rahova. Jertfa lor rămâne un exeplu viu de sacrificiu pentru idealurile naționale. La Războiul de Independență al României au participat români din toate provinciile românești, dar și români din Bulgaria și Serbia.